Bowness Renovation

Brister-Final (1)

Bowness Renovation

Looking to transform a house that has been in the family for over 20 years, we set out to better utilize the dated layout and refresh every area of the house. However, the focus of the renovation was on the main floor and master bedroom & ensuite.

Project Details

Client name:
The Bristers'
Location:
Point Mckay Gardens
Completed:
October 2019
Value:
$150,000
Category:
Full House
Architect:
Niche reDesign

The Challenge

A job of this scale being taken on within the confines of a multi-family townhouse complex posed its own restrictions. Things such as limited working hours, no weekend construction, restricted parking regulations and working alongside all the neighbors to ensure a clean and safe work environment. All of these factors normally lead to a prolonged construction timeline but Tyvan was able to finish on time while still ensuring quality and professionalism.

Turning a dated home with a confined main floor and split level family room with limited functionality while working around the structural framing of the existing layout. 

A poorly designed master bedroom & ensuite with limited storage dead space configuration.

Our Solution

Beginning with thorough planning and testing for asbestos and other hazardous conditions, Tyvan was able to create a secure budget and timeline with enough contingency to account for any discoveries along the way. 

Starting with the poor layout we proposed and installed an engineered specified 22 ft metal beam to carry to load of the second storey floor and roof. This allowed Tyvan to completely demolish the main floor and begin from scratch with a new layout. Reconfiguring the powder room to open up the site line from front to back and building a new flush floor to the existing main floor elevation eliminated the split level dining room and created a smooth transition from room to room while having a seamless flooring installation complete the whole main floor. Working with our designer we were able to plan and create a new master bedroom layout and ensuite that better suited the clients’ needs and desires for their home. 

The Result

The final transformation is nothing short of spectacular, with completely new finishes on all three floors including the 3 & ½ bathrooms, 3 bedrooms and basement living room & laundry. Mechanical upgrades were a must.

Installing a new high-efficiency furnace, water heater and electrical panel upgrade allowed for additional services throughout the house and a more carbon-friendly footprint. Overall through proper design consultation and engineered plans, we were able to provide our client with a dream home at a friendly budget that checked off all their needs.